vérkép elemzés


Szervezetünk egyik legfontosabb, az élethez nélkülözhetetlen része a vérünk,amely különleges kötőszövet: folyékony sejtközötti állománnyal rendelkezik. Elemzéséből, az ún. vérképelemzésből sok következtetést lehet levonni az illető - akinek vérét vizsgálják - egészségi állapotával kapcsolatbanFő feladatai szállító jellegűek: az oxigén és a szén-dioxid, valamint a vérsejtek, a tápanyagok és a víz szállítása. Ezen kívül az immunreakcióknál, a hormonok szállításában és a termoregulációban is igen fontos a vér szerepe.


Vérünk összetétele, így a víztartalma, ozmózisos nyomása, a sejtes elemek száma, a benne lévő fehérjék mennyisége, kationok és anionok mennyisége és aránya, valamint a pH értéke egy egészséges emberben viszonylag szűk határok között változik. 


Ennek ismeretében ma márrutineljárás a vér összetevőinek vizsgálata,, s kísérleti célokbólis gyakran végeznek vérvizsgálatot.


A vér alakos elemeit a vörös vértestek és a vérlemezkék alkotják, a fehérvérejtek pedig valódi sejtek, sejtmaggal, s a szervezet védekezési mechanizmusában van nagy szerepük.


A vérkép készítésekor a az alkotóelemek abszolút számának megatározását végzik. Az értékekből lehet következtetni a vérszegénységre,kiszáradásra, a szervezetben lévő gyulladásokra, a vérképző szervekből kiinduló daganatos betegségekre - leukémia, limfónia - illetve egyéb vérképző szervi betegségekre - pl. csontvelő-elégtelenség - vagy véralvadási zavarokokáralehet következtetni.